Q Crystal

Is elektrisch rijden de toekomst, ook voor scooters?

display q crysatl elektrische scooter

De populariteit van elektrische scooters neemt ieder jaar weer toe en die trend zal zich voort blijven zetten. De prijzen van elektrische scooters zijn gedaald en het aanbod wordt steeds groter. E-scooters hebben een hoop voordelen ten opzichte van modellen die op benzine lopen. Ze zijn goedkoop in verbruik, hebben bijna geen onderhoud nodig, zijn zeer betrouwbaar en ze zijn een stuk beter voor het milieu. Daarom is het niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter.

In dit artikel bekijken we wat de reden is van de stijgende populariteit van e-scooters. Welke voordelen biedt elektrisch rijden? Zijn er ook nadelen? En waar moet je op letten bij den aanschaf van een elektrische scooter?

Wat maakt elektrische scooters zo populair?

De populariteit van elektrische scooters zit al enkele jaren in de lift en die trend zal zich voort blijven zetten. De prijzen van elektrische scooters zijn gedaald en het aanbod is explosief gestegen. E-scooters hebben een hoop voordelen ten opzichte van modellen die op benzine lopen. Ze zijn goedkoop in verbruik, hebben bijna geen onderhoud nodig, zijn zeer betrouwbaar en ze zijn een stuk beter voor het milieu. Daarom is het niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter.

Als jij er ook over denkt om een elektrische scooter te kopen dan is dit artikel voor jou. We leggen uit wat de voordelen en de nadelen van elektrisch rijden zijn.

Q Crystal Elektrische Scooter

Wat is een elektrische scooter?

Een elektrische scooter, ook wel bekend als e scooter, is een scooter die niet op benzine rijdt, maar op elektriciteit. Het benzine motorblok is vervangen door een elektromotor en de benzinetank heeft plaatsgemaakt voor een accu. In plaats van een ritje naar het tankstation kun je de (meestal uitneembare) accu eenvoudig thuis of op een andere plek opladen.

Wat zijn de voordelen van een e-scooter?

Het is duidelijk dat de elektrische scooter aan een ware opmars bezig is. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een e-scooter? En zijn er ook nadelen? We maakten een overzicht.

Beter voor het milieu

Een elektrische scooter is beter voor het milieu. Omdat er geen brandstof verbrand wordt is er geen sprake van uitstoot. Er zijn in Nederland al een aantal milieu-zones waar je niet meer mag komen met bepaalde brommers en scooters met een verbrandingsmotor. Er zullen in de toekomst meer van zulke gebieden komen, iets waar je met je e-scooter geen last van hebt. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe scooters elektrisch zijn.

Goedkoper rijden

Elektrisch rijden is een stuk goedkoper dan rijden op brandstof. Voor een afstand van 50 km op een scooter met benzinemotor betaal je zo’n 2 euro aan benzine. Voor het afleggen van dezelfde afstand op een elektrische scooter ben je nog geen 30 cent aan elektriciteit kwijt bent. Je bent dus ruim 6 keer goedkoper uit per kilometer. Dit verschil zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Weinig onderhoud

Een brandstof (benzine) blok zit complex in elkaar en bevat honderden onderdelen die met enige regelmaat geïnspecteerd moeten worden. Door de vele bewegende delen zal er altijd slijtage optreden. Een elektromotor is onderhoudsvrij. Een elektrische scooter heeft weinig onderhoud nodig wat natuurlijk goed nieuws is voor je portemonnee. Ook zijn veel voorkomende storingen zoals startproblemen en stotteren verleden tijd.

Krachtiger dan een benzinemotor

De elektromotor bij een elektrische scooter is veel krachtiger dan een benzinemotor. Je kunt dus sneller optrekken en behaalt eerder de topsnelheid. Ook het omhoog rijden op een helling gaat een stuk soepeler omdat de kracht continue aanwezig is.

Geen lawaai

Elektrische scooters rijden fluisterstil. Er is geen uitlaat die lawaai maakt en de trillingen die een benzine motorblok produceert zijn niet aan de orde. De combinatie met het extra vermogen zorgt ervoor dat rijden prettiger wordt.

Wat zijn de nadelen van een elektrische scooter?

Kleinere actieradius en laadtijd

Een scooter met een verbrandingsmotor heeft een benzinetank. Met een volle tank kun je gemiddeld ruim 200 km rijden. Deze afstand noemen we de actieradius of het rijbereik. Wanneer de tank bijna leeg is stop je bij een tankstation en enkele minuten later kun je je weg weer vervolgen. De actieradius van een elektrische scooter is afhankelijk van de accu, maar ligt over het algemeen tussen de 50 en 70 km. Wanneer de accu leeg is zal deze opgeladen moeten worden en dat kost wat meer tijd dan even de tank volgooien: Het volledig opladen van een lithium accu neemt zo’n 4 a 6 uur in beslag.

E-scooter dubbele accu

Accu upgrade

De actieradius kan verlengd worden door een accu upgrade. Hierbij wordt de accu vervangen door een type met een hoger ampère. Hierdoor wordt niet alleen het bereik vergroot maar doordat de accu minder vaak opgeladen hoeft te worden heeft deze ook een langere levensduur.

Bij veel e-scooters is het ook mogelijk om 2 accu’s te plaatsen waardoor de effectieve actieradius dus verdubbeld.

De beste e-scooter

Het aanbod in e-scooters is erg uitgebreid en er zijn forse verschillen in kwaliteit, prijs en uiterlijk. Welke elektrische scooter het beste is, wordt dus mede bepaald door persoonlijke voorkeur. We noemen hier onze top 3 van modellen in de lagere prijsklasse.

Q Crystal

De Q Crystal is een zeer betaalbare elektrische scooter van hoge kwaliteit die er ook nog eens geweldig uitziet. Voorzien van een Bosch 3000W motor, een actieradius van 60KM (of 120 KM bij het gebruik van 2 accu’s) en extra grote 12 inch velgen zorgen voor uitstekende rijeigenschappen. De uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van de Q-Crystal geeft de doorslag waardoor we deze elektrische scooter als beste keus willen bestempelen.

ACCESSOIRES

Q Crystal Foto bij q trading