Q Crystal

Onderhoud en Reparatie Elektrische Scooters | Reparatie/revisie van accu’s

Elektrische scooter kopen of leasen

Accu balanceren e-scooter?

Lithium-Ion Accu balanceren e-scooter? Heb je een e-scooter en wil je hiervan je accu laten balanceren om de levensduur te verlengen. Maak bij ons je afspraak. Q Trading staat voor je klaar. En heeft alle benodigde apparatuur. Is je aansluitpunt of stekker verkoold?  Ook deze kunnen wij vervangen, zodat u flink wat kosten kunt besparen. Maar je wilt natuurlijk wel dat de accu van je scooter goed blijft functioneren. Anders heb je niks aan je duurzame vervoer naar je werk. 

De actieradius van scooters met uitneembare accu’s neemt na een aantal jaar steeds verder af. Maar je hoeft zo’n verouderde accu niet per se te vervangen!

Bij de elektrische scooter is de accu het  belangrijkste onderdeel. Zonder accu kun je namelijk geen meter rijden. Veel mensen denken dat een accu geen onderhoud nodig heeft, maar dit is onjuist. Bij een onderhoudsbeurt wordt een accu pakket van een escooter altijd gekalibreerd. Een lithium accu van een elektrische scooter bestaat uit meerdere cellen die samenwerken. Dit kun je vergelijken met een ketting aan kleine batterijen. Net zoals een ketting, is een accu net zo sterk als de zwakste schakel,  Wanneer een individuele cel (batterij) minder presteert, dan heeft dit grote impact op de totale prestaties van een accu pakket. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Bij het kalibreren wordt iedere individuele cel gebalanceerd waardoor de levensduur van de cellen toeneemt en de capaciteit van het totale accu pakket. Kortom gaat je accu weer optimaal presteren en heb je er llang profijt van.

Waar ook bij een onderhoudsbeurt aandacht aan wordt besteed zijn de oplaadaansluitingen. Vaak zit er op de scooter een oplaad aansluiting, op de individuele accu’s, en is de oplader ook voorzien van een oplaadstekker. Al deze connectoren hebben ook aandacht nodig. Er wordt namelijk een grote hoeveelheid stroom overgedragen via de aansluiting en door vervuiling van de contacten kan het oplaadproces en stroomoverdracht worden beïnvloed, zelfs met een risico op brandgevaar. Wanneer je volgens de onderhoudsinstructies je elektrische scooter laat onderhouden hoef je je nergens zorgen om te maken. Zeer belangrijk is dat uw de accuaansluiting regelmatig smeert met bijvoorbeeld WD40, zodat uw plug langer meegaat.

De accu heeft wel speciale aandacht nodig

Een brommer of scooter op benzine kun je de hele winter buiten laten staat. Het enige wat je kunt ervaren is dat hij moeilijk start vanwege het koude weer. Bij elektrische scooters is dit wel een aandachtspunt want de accu vindt de kou minder leuk. Voor de rest van de elektronica en de elektromotor is de kou geen enkel probleem.

Bij lage temperaturen komt de energie moeilijk vrij bij een accu en dat wil zeggen dat je niet de maximale capaciteit eruit kunt krijgen. Hierdoor is het actieradius lager en kun je minder kilometers rijden op de accu. Door de accu in een verwarmde omgeving te bewaren, en niet ‘s-nachts buiten in de scooter, lost dit probleem op.

accu scooter binnen opladen

Ga je de escooter of een losse extra accu langere tijd niet gebruiken, dan is het aanbevolen de accu ongeveer voor 70% op te laden, en in een koele omgeving te bewaren. Zo blijft de energie het langste opgeslagen in de accu. Voordat je de accu in de scooter wilt gebruiken, dan warm je hem het beste weer op door hem binnen in huis te leggen, op kamertemperatuur.

Elektrische scooter laten repareren

Op de eerste plaats wil je uiteraard een reparatie aan je elektrische scooter voorkomen, en dat doe je door de instructies van de fabrikant op te volgen welke je terugvindt in de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Ga als voorbeeld de escooter niet zwaarder belasten dan waarvoor hij gemaakt is, en sluit geen accu op de scooter aan welke er niet op thuishoort. Voorkom tevens dat je de accu volledig leeg maakt en hem leeg weglegt, of dat je hem laat vallen.

Hoe lang gaat de accu mee en wanneer moet deze vervangen worden?

De meeste elektrische scooters zijn uitgerust met een Lithium accu pakket, en Lithium accu’s kunnen ongeveer 2000x opgeladen worden. Daarom is het tevens verstandig om de accu altijd helemaal op te laden en niet half op te laden.

elektrische scooter accu opladen

Mocht je vooraf weten dat je de elektrische scooter intensief gaat gebruiken, dan is het raadzaam om een escooter model te kiezen met een grotere accu-capaciteit of een accu upgrade waarbij er meerdere accu’s aanwezig zijn. Zo hoef je de accu(s) minder vaak op te laden en zodoende heb je er langer plezier van.

Mocht het zijn dat je nog maar heel weinig kilometers haalt op de accu, dan is de kans groot dat de accu aan vervanging toe is. Wanneer je de scooter regelmatig laat onderhouden waarbij ook de accu’s ook opnieuw gebalanceerd (gekalibreerd) worden, dan doe je in ieder geval wel zo lang mogelijk met de accu.

Hoe vaak heeft een elektrische scooter onderhoud nodig?

De onderhoudsintervallen kunnen per fabrikant verschillen. Gemiddeld genomen laat je per 2500 kilometer een onderhoudsbeurt uitvoeren, of eens per jaar. Zo houd je jouw elektrische tweewieler in topconditie en blijft de garantie van kracht.