Elektrisch rijden is de toekomst, ook voor scooters

De populariteit van elektrische scooters neemt ieder jaar weer toe en die trend zal zich voort blijven zetten. De prijzen van elektrische scooters zijn gedaald en het aanbod wordt steeds groter. E-scooters hebben een hoop voordelen ten opzichte van modellen die op benzine lopen. Ze zijn goedkoop in verbruik, hebben bijna geen onderhoud nodig, zijn zeer betrouwbaar en ze zijn een stuk beter voor het milieu. Daarom is het niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter.

In dit artikel bekijken we wat de reden is van de stijgende populariteit van e-scooters. Welke voordelen biedt elektrisch rijden? Zijn er ook nadelen? En waar moet je op letten bij den aanschaf van een elektrische scooter?

Voordelen van elektrisch rijden

Een voor de hand liggend voordeel van elektrisch rijden is dat het beter is voor het milieu dan het rijden op benzine. Maar dat is zeker het enige verschil. Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen.

Beter voor het milieu

Allereerst is elektrisch rijden beter voor het milieu. Omdat er geen brandstof verbrand wordt is er geen sprake van uitstoot van uitlaatgassen. Er zijn in Nederland al een aantal milieuzones waar je niet meer mag komen met (bepaalde) brommers en scooters met een verbrandingsmotor. Er zullen in de toekomst meer van zulke gebieden komen. In het klimaatakkoord is vastgelegd dat vanaf 2025 alle scooters elektrisch moeten zijn.

Elektrisch rijden is zuiniger

Elektrisch rijden is een stuk zuiniger. Elektriciteit is namelijk een stuk goedkoper dan benzine, waardoor de kosten per km een stuk lager liggen. Voor een afstand van 50 km op een scooter met benzinemotor betaal je zo’n 2 euro aan benzine. Voor het afleggen van dezelfde afstand op een elektrische scooter ben je nog geen 30 cent aan elektriciteit kwijt bent. Je bent dus ruim 6 keer goedkoper uit per kilometer. Dit verschil zal in de toekomst alleen maar groter worden. Een bijkomstig voordeel is dat je je scooter overal kunt opladen en niet meer naar een tankstation hoeft.

Minder onderhoud

In tegenstelling tot een benzine aangedreven scooter heeft een e-scooter vrijwel geen bewegende delen. Hierdoor is er nauwelijk sprake van slijtage en is er dus minder onderhoud nodig. Dankzij de accu aandrijving zijn de enige punten waar de elektrische scooter om regelmatig onderhoud vraagt de banden, de remmen en de verlichting. De accu zelf hoeft maar eens in de x aantal jaar vervangen te worden. Hierdoor bespaar je tijd en geld.

Geen opstartproblemen meer

Een veel voorkomend probleem bij scooters die rijden op brandstof zijn startproblemen bij koud weer. Met een elektrische scooter is hier geen sprake van. In tegenstelling tot een benzine scooter hoeft een e-scooter niet opgestart te worden. De motor is meteen geschikt voor gebruik.

Krachtiger dan een benzinemotor

De elektromotor van een e-scooter is veel krachtiger dan een benzinemotor. HIerdoor kun je sneller optrekken en behaal je eerder de topsnelheid. Ook het omhoog rijden op een helling gaat een stuk soepeler omdat de kracht continue aanwezig is.

Geen lawaai meer

Een opvallend verschil bij een elektrische scooter is het feit dat er geen sprake van lawaai meer is. Omdat er geen luidruchtige uitlaat en ook geen trillend motorblok meer is, is elektrisch rijden fluisterstil. De combinatie met het extra vermogen zorgt voor een soepelere rijervaring.

Nadelen van elektrisch rijden

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Dit geldt ook voor het rijden op een elektrische scooter. De meeste nadelen van elektrisch rijden zijn echter verwaarloosbaar.

Minder grote actieradius

De actieradius van een scooter is de afstand die afgelegd kan worden op een volle tank – of op een volle accu. De actieradius van een elektrische scooter is minder groot dan die van een scooter die rijdt op benzine. Dit is eigenijk pas een echt nadeel wanneer er dagelijks lange afstanden worden afgelegd. Op een volle accu rij je bij de meeste e-scooters tussen de 50 en 80 km. Vaak is er de mogelijkheid om een extra accu te plaatsen waardoor de actieradius verdubbeld wordt.

Fluisterstil rijden kan een gevaar zijn

Zoals gezegd is een elektrische scooter fluisterstil. Dit wordt door velen als een voordeel ervaren, maar het kan wel voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen. Medeweggebruikers horen je immers niet aan komen.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische scooter?

Er zijn inmiddels behoorlijk wat verschillende modellen elektrische scooters op de markt. Er zijn een aantal belangrijke zaken om op te letten bij de aanschaf van een e-scooter.

Duurder is niet altijd beter

Elektrische scooters zijn beschikbaar in verschillende prijsklasses. De prijzen varieren van 1000 tot 6000 euro. De duurdere modellen zijn van bekende A-merken zoals Vespa, Yamaha en Peugeot en komen keer op keer uitstekend uit de bus. Dat wil niet zeggen dat een e-scooter van 5000 euro noodzakelijk beter is of een langere levensduur heeft dan een scooter van 2000 euro.

Kwaliteit accu

De accu van een elektrische scooter heeft niet het eeuwige leven. De aanschaf van een nieuwe accu is redelijk prijzig en bepaald voor een aanzienlijk deel de totale kosten. Het is daarom zaak om het type accu en de levensduur ervan mee te nemen in het kostenplaatje.

Elektrische scooter kopen of leasen?

Bij de aanschaf van een elektrische scooter zijn er verschillende opties om deze te financieren. Naast het kopen van een e-scooter kun je er bij Q-Trading ook voor kiezen om deze in 3 termijnen te betalen (zonder rente). Het is ook mogelijk om een elektrische scooter te leasen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Whatsapp
Follow by Email
Youtube
Youtube
Scroll naar top